Tenneco readies new semi-active digital suspension for 2020

Tenneco bereidt nieuwe semi-actieve digitale opschorting voor 2020 voor

Een blijvende uitdaging van work-truck engineering is hoe de voertuigen comfortabel kunnen rijden en rijden wanneer ze worden gelost zonder hun vitale trek- en sleepmogelijkheden te verminderen. Sinds 2002, chassis-technologie leverancier Tenneco heeft ontinuously variable semi-active suspension (CVSA) -systemen aangeboden. Het zal binnenkort een eenvoudiger, minder duur semi-actief dempingssysteem lanceren genaamd DRiV (Digital Ride Valve). Het richt zich aanvankelijk op pick-ups en op vrachtwagens gebaseerde SUV's.

De CVSAe-systemen van Tenneco gebruiken een externe elektronische klep om de compressie van de dempers in realtime aan te passen aan de wegingangen en de lichaamsreacties van het voertuig daarop. Hun oneindige dempingscurven (binnen minimale / maximale limieten) worden gecreëerd door een computeralgoritme dat de reacties van de klep op wiel- en lichaamsbewegingen veroorzaakt door sensoren op het voertuig aandrijft. Het duurdere CVSA2-systeem maakt gebruik van twee elektro-hydraulische kleppen om zowel de compressie als de rebound onafhankelijk te regelen voor een groter afstemmingsbereik en hogere niveaus van comfort en controle.

Maar de eenvoudigere DRiV digitale ophangingstechnologie die nu wordt ontwikkeld voor de lancering in 2020, heeft een geïntegreerd modulair ontwerp met sensoren en softwarematige bedieningselementen genesteld in de demper zelf. Zonder externe klep of elektronische besturingseenheid, zegt Tenneco dat DRiV eenvoudig te integreren is in de bestaande ophanging van het voertuig met weinig herinrichting van mechanische of elektrische systemen. Het biedt acht discrete dempingsinstellingen met of zonder een bestuurdersinterface (het kan een bestuurder zijn die wordt geactiveerd via een infotainmentscherm of een aandrijfmoduskeuzeschakelaar) en maakt gebruik van een vereenvoudigde "gateway" -module die cyberbeveiliging en communicatie met het bestaande controller area network van het voertuig biedt (CAN ) bus.

Ontworpen voor extreme omgevingen

DriV is "uniek in de markt", aldus Ben Patel, Tenneco Vice President en Chief Technology Officer Ben Patel in een uitgave van June. Hij merkte op dat het vereenvoudigde ontwerp en het vermogen van de demper om zich snel aan te passen aan wegoppervlakken en omstandigheden "het een uitstekende optie maken voor fabrikanten die op zoek zijn naar een eenvoudig te integreren oplossing voor verbeterde ritprestaties in elk voertuigsegment ... tegen een betaalbare prijs."

Zoals Automotive Engineering ervaren in een reeks langzame testritten van Chevrolet Silverados over en door strategisch geplaatste oppervlaktegebeurtenissen en chicanes bij Waterford Hills Raceway in de buurt van Pontiac, MI, de DRiV-dempers verbeterden zowel het rijgedrag als het rijgedrag, terwijl de shake, bounce en remduik aanzienlijk werden verminderd. Het lijdt geen twijfel dat de met DRiV uitgeruste vrachtwagen, beide gelost en met 181 kg ballast achter de achteras, aanzienlijk beter voelbaar en beter presteerde dan de vrijwel identieke vrachtwagen.

We hebben Daniel Keil, hoofdingenieur van Tenneco's OE Business, Vehicle Dynamics en Product Engineering, gevraagd of het DRiV-systeem sensoren nodig heeft die zijn toegevoegd aan de carrosserie of het chassis van het voertuig. "De PCBA, de printplaat in de demper, heeft sensoren, versnellingsmeters en alle elektronica-intelligentie die erin is geïntegreerd", zei hij, "en we gebruiken gegevens van sensoren die zich al in het voertuig bevinden. We krijgen ook stuur-, rem-, sleep / trek- en off-roadmodus CAN-berichtgegevens van het voertuig. "

Zijn deze dempers en hun interne PCBA's voldoende beschermd tegen vuil, water, sneeuw, modder enz. Die hardwerkende trucks in de loop van de tijd zullen ervaren? "Het hebben van de PCBA en de andere interfaces tegen corrosie en alle elementen te beschermen, was een uitdaging om dit op de markt te brengen," gaf Keil toe. "We hebben veel werk verzet om die dingen te beschermen. Afdichten is erg belangrijk, en we zullen voldoen aan de eisen van de klant op de anti-corrosie coating van de stalen dempingsbuizen. "

Instelbaar voor personenauto's

Keil voegde toe dat de DRiV-technologie ook kan worden gebruikt in personenauto's om een soepel rijgedrag te bieden onder normale omstandigheden, maar overgaat op scherpe, atletische handling op afroep.

"Het zal worden gekalibreerd naar elk individueel voertuig met de OEM op basis van hoe zij zijn DNA willen," zei hij. "De strategie die we gebruiken in onze algoritmen is om alleen controle te vragen wanneer dat nodig is. Dus als u op een vlotte snelweg rijdt, bevinden de dempers zich meestal in de zachte modus. Maar als er iets voor je uitspringt en je een rijstrookwissel uitvoert, gaan ze in een gecontroleerde modus met meer demping. "

Engineers stemmen de passieve kleppen af voordat de semi-actieve besturing wordt toegevoegd en vervolgens "kijkt het systeem naar de sensorgegevens en beslist hoeveel u nodig hebt en wanneer u het nodig hebt."

Wat voertuigintegratie betreft, zullen OEM's de communicatie moeten integreren met de gateway [de interface tussen het systeem van Tenneco en de OEM] en moeten de harnassen voor het DRiV-systeem worden voltooid. Dan: "de kalibratie zal een gezamenlijke inspanning zijn tussen ons en hen," zei Keil. "Als past in dezelfde ruimte waar een normale schok optreedt, hoeft de rest van de ophanging niet te worden aangeraakt."

Hij voegt eraan toe dat DRiV-technologie de laad- of sleepmogelijkheden van een voertuig niet beperkt. "Het is de bedoeling dat het alles kan wat de truck kan doen," verklaarde hij. "Het moet de door de OEM voor de auto gestelde limieten kunnen omvatten. En het zal de duurzaamheidbelastingen op het voertuig verminderen, omdat het betere controle zal hebben en minder vaak de ophangingshaltes zal raken. "

Meer dan zes miljoen Tenneco CVSAe-systemen zijn in de afgelopen 15 jaar in 40 verschillende modellen van 10 (meestal premium Europese) merken weergegeven. Het bedrijf breidt zijn beschikbaarheid nu uit naar de Noord-Amerikaanse SUV-markt. En hoewel het eenvoudigere DRiV-systeem aanvankelijk gericht zal zijn op full-frame pick-ups en SUV's, vooral die welke worden gebruikt voor slepen, te beginnen in 2020, kunnen er in een grote verscheidenheid aan voertuigen op de weg mogelijkheden zijn. Het bedrijf is echter niet klaar om klanten voor DRiV een naam te geven of om kosteninformatie te verstrekken.